Please enable JS

INDIVIDUELE
PMT

Bewegen en gedrag is een afspiegeling van gevoelens en gedachten. Wanneer een kind lekker in zijn vel zit zal dit zich uiten in zijn gedrag. Wanneer er emotionele blokkades of stoornissen zijn kun je dit terugzien in het bewegingsgedrag van een kind.


ONZE AANPAK

BEWEGINGSGEDRAG

Een psychomotorische therapeut neemt het bewegingsgedrag van een kind als uitgangspunt. Tijdens de therapie kan een kind spelenderwijs ander gedrag leren en worden blokkades opgelost. Door gebruik te maken van sport en spel kan een kind aan den lijve ervaren hoe met lastige situaties om te gaan. Hierdoor kunnen geleerde vaardigheden direct toegepast worden op het schoolplein, in de klas of thuis.

PLEZIER EN SUCCESBELEVING

We werken vanuit plezier en succesbeleving. Dit vergroot de kans dat kinderen het nieuw geleerde gedrag gaan toepassen in het dagelijks leven. Een kind kan bijvoorbeeld leren omgaan met winst en verlies. (Faal)angstige kinderen kunnen leren om een activiteit in stapjes van makkelijk naar moeilijk op te delen, hierdoor wordt een (nieuwe) activiteit ineens makkelijker. Een jongere kan bijvoorbeeld door op verschillende manieren naar zijn lijf te kijken en zijn lijf te ervaren weer een positiever zelfbeeld krijgen.
pmt kinderen casus

CASUS ANNE

Anne (11) kan vaak niet goed in slaap vallen. Ze piekert over haar schooldag, haar prestaties en hoe het spelen met haar vriendinnen die dag ging.

Tijdens de PMT leert Anne meer over hoe ze kan ontspannen en hoe ze haar hoofd leeg kan maken. Ook oefent ze met wat ze kan doen in sociaal lastige situaties met haar vriendinnen.

Later vertelt ze aan de juf dat ze voor een toets altijd heel zenuwachtig is, misselijk wordt en er de dag ervoor niet kan slapen. Met de juf spreekt ze af dat ze de toets nog een keer mag maken wanneer ze bijvoorbeeld niet tevreden is of moeite heeft om zich te concentreren. Wanneer Anne beseft dat zij hulp mag vragen geeft veel rust. Doordat ze even praat met de juf voelt ze zich gehoord en gezien. De druk van het succesvol moeten zijn wordt lichter en de klachten nemen af.

WAT VINDT ANNE VAN DE THERAPIE?

Door de oefeningen had ik eigenlijk niet door dat ik aan zo’n moeilijk onderwerp werkte. Dat je door het springen op de trampoline ontspannen wordt had ik nooit van te voren gedacht. Tijdens het springen dacht ik niet aan de toets, ook maakte het springen mijn lijf rustiger. Mijn ouders hebben er meteen èèn gekocht!
zonkinderen pmt
  • Wilt u zich oriënteren of vraagt u zich af of uw kind baat kan hebben bij PMT, dan staan we u graag vrijblijvend (telefonisch) te woord.